Blat do kuchni

Z czego zrobić blat do kuchni ?

Jak wybrać blat do kuchni i czym blaty kuchenne różnią się od siebie ?

Dostałam ostatnio SMS-a: “Czy dobry będzie biały blat do kuchni ?”

Lubię być precyzyjna i pomagać z sensem, więc odpisałam tak:

“Jeśli gotuje Pani mało, albo dużo, ale przy tym wyciera Pani często to co się na nim rozlało, jeśli cytrynę zawsze kroi Pani na desce i szczególnie pilnuje aby sok z cytryny nie został na blacie, jeśli marchewkę zawsze kroi Pani na desce i nigdy na blacie, a wino czerwone wyciera Pani zawsze tego samego dnia, nie czekając do rana i lubi Pani naturalne piękne materiały z niepowtarzalnym unikalnym wzorem – proszę zrobić blat w kuchni z marmuru Carrara, a jeśli woli Pani nieco bardziej mleczny odcień to z Calacatta.”

Odpowiedź brzmiała: “Pytałam czy biały będzie ładny”

Ja: “Będzie”

“Dzięki : )”

🙂

Mam takie inżynierskie podejście, że zanim pomyślę czy będzie ładny, to się zastanawiam:

• kto będzie używał kuchni

• czy lubisz sprzątać od razu, czy na drugi dzień rano

• czy ważne jest dla Ciebie, aby materiały w domu były naturalne

• po co ta kuchnia, bo może na wynajem i ma być tanio, a efektownie

• czy chcesz podwieszony zlew

• ile lat planujesz tu mieszkać

I dużo innych, bardzo dużo, o kolorach też, ale po kolei.

Blaty kamienne – polecam jeśli perfekcjonizm nie jest Twoim drugim imieniem

Wśród blatów kamiennych najbardziej popularne są blaty granitowe. Blaty można też robić z innych kamieni naturalnych, z marmuru, kwarcytu, bazaltu. Większość producentów powie, że nie należy robić blatów do kuchni z marmuru, trawertynu i onyksu – bo są zbyt miękkie. Trawertyn i onyks polecam na elementy pionowe w kuchni, ale marmur nadaje się na blaty.

Mam blaty marmurowe od lat, w kolejnych kuchniach.

  • Kamień jest materiałem naturalnym i nawet jak się porysuje albo zmatowi to można go odnowić, przeszlifować i będzie jak nowy.
  • Kamień jest materiałem naturalnym i nie jest idealny. Nawet nowy blat kamienny ma różne kolory, przebarwienia, domieszki innych minerałów i taka jest jego uroda więc jeśli przebarwimy go trochę więcej to nadal będzie piękny. W moim marmurowym blacie są kawałki muszelek : ) i ślady po soku z cytryny.
  • Kamień poddawany regularnie impregnacji będzie odporny na plamy. Pod warunkiem, że nie będziemy go myć środkami typu płyn do naczyń, bo to wyżera i wyciera impregnat. Myjemy czystą wodą, bez szorowania. Najtwardszy i przy tym najbardziej odporny na odbarwienia jest kwarcyt, granit, mniej marmur. Największe szkody robi sok z cytryny, marchewka, buraki, kawa i herbata, czyli to, czym farbujemy wielkanocne jaja.

Granit jest bardzo twardy i odporny na zarysowaniaGorące garnki możemy odstawiać na blat.

Blat do kuchni z gresu czy ze spieku kwarcowego ?

Blaty kwarcowe 🙂

To potoczna nazwa dla blatów, w których składzie jest kwarc, czyli piasek. Z kwarcu z dodatkami robi się różne materiały nadające się na blaty kuchenne:

  • Gres
  • Spiek kwarcowy
  • Konglomerat kwarcowy

Gres – polecam szkliwiony

Gresy znamy wszyscy. Dobry gres z renomowanej fabryki jest bardzo odporny na zarysowanie i na wysoką temperaturę, można na nim ubijać kotlety. W skrócie gres to spiekany w bardzo wysokiej temperaturze kwarc z niewielkim dodatkiem różnych minerałów. Obecnie gres jest produkowany w płytach wielkości nawet 3m x 1m. To, jak wygląda powierzchnia gresu, jest wynikiem nadruku na jego powierzchni. Zatem gres może mieć nadrukowany wzór marmuru, wzór lastriko, innego kamienia, każdy dowolny inny wzór i kolor, może być matowy lub błyszczący. Od jakości drukarki w fabryce zależy czy widzimy poszczególne pixele czy są niemal niezauważalne. Wybierając gres na blat należy zwrócić uwagę na parametr, jaki jest jego nasiąkliwość – oznaczenie na pudełku. Niektóre gresy mogą być nasiąkliwe, szczególnie jeśli są polerowane i nieszkliwione. Zostają wówczas plamy po tłuszczu.

Spiek kwarcowy czyli gres

Jakiś czas temu pewna fabryka opracowała sposób produkcji gresu w cienkich płytach i dużych formatach. Początkowo miał być to produkt na elewacje budynków – odporny na warunki atmosferyczne, przy tym cienki i znacznie lżejszy od kamienia, a mogący imitować dowolny materiał. Takim właśnie cienkim płytom gresu w dużych formatach nadano nazwę handlową “spieki kwarcowe”. Skład identyczny z gresem, ale ze względu na technologię produkcji powierzchnia spieków kwarcowych niczego nie wchłania i nie sposób jej porysować.

Wadą jest trudna obróbka. Gotowy blat ze spieku, ze wszystkimi otworami, jest droższy niż granitowy. Gresy są 100% naturalnym materiałem.

Konglomerat kwarcowy – polecam, ale garnki odstawiamy na podkładkę

Blaty z konglomeratów kwarcowych często producenci nazywają blatami kwarcowymi. Istotny jest procent kwarcu w blacie. Im więcej tym lepiej dla blatu. Najlepsze mają go nawet 90 %. Reszta to wypełniacze, spoiwa polimerowe i pigmenty. Te dodatki pod wpływem wysokiej temperatury mogą się odbarwić. Im więcej kwarcu w konglomeracie tym blat jest bardziej odporny na wysoką temperaturę. Taki blat nie powinien wchłaniać soku z buraczków i nie zmatowieje od soku z cytryny. Dobry produkt, droższy od najpopularniejszych granitów, warty swojej ceny. Jego wygląd to wynik nadruku wzoru na powierzchni.

Ostrożnie

Możecie w sklepach spotkać produkty nazwane przez sprzedawców blatami kwarcowymi, które w składzie więcej mają wypełniaczy i barwników niż kwarcu. Takie blaty mogą mieć zupełnie inne właściwości. Pytajcie o skład, bo możecie trafić na

Kompozyty akrylowe … – zdecydowanie nie polecam !

Najbardziej miękkie, łatwe do porysowania materiały na blaty. Mają jedną zaletę – nie widać na nich łączeń. Są tak miękkie i nieodporne na wysokie temperatury, że łatwo można z nich zrobić zlew i będzie on płynnie przechodził w blat. Może być też tak, że rdzeń blatu jest czarny, wierzchnia warstwa jasna, więc rysy widać tym bardziej wyraźnie, bo są czarne. Gorący garnek zostawi na akrylowym blacie ślad. Materiał popularny jakieś 20 lat temu, wówczas nowość, mocno reklamowany jako nowoczesny. Nadal drogi, ale dziś trafia częściej na paznokcie. Ma idealnie gładkie kolory, w tym biały.

Laminowany blat do kuchni – tanio i tymczasowo

Czytający to sprzedawcy blatów z laminatu będą protestować. Jak to blat tymczasowy ? Czy widzieliście blat z laminatu, który ma 10 lat ? Mała szansa, ponieważ został już wymieniony na nowy.

Jest to doskonałe rozwiązanie do mieszkania na krótki czas, do mieszkania na wynajem, z planem do wymiany przy kolejnym remoncie. Taki blat jest tani i to jest jego główna zaleta.

Blat do kuchni laminowany jest płytą wiórową oklejoną cienką warstwą plastiku – laminatu w dowolnym wzorze i kolorze. Powierzchnia blatu laminowanego nie wchłania płynów, nie przebarwia się, ale nasiąka wilgocią od spodu – bo tam nie ma warstwy laminatu. Blat bezpośrednio nad zmywarką najszybciej napuchnie z powodu gorącej pary.

Od niedawna są dostępne laminaty kompaktowe. To inna konstrukcja blatu. Cały jego trzon jest też z laminatu. To wiele cienkich warstw laminatu sklejonych ze sobą. Powstaje w ten sposób blat o powierzchni tak samo odpornej jak opisany powyżej blat laminowany, a przy tym bez wad blatu z wiórowym trzonem. Blat z laminatu kompaktowego jest odporny na parę znad zmywarki, z powierzchnią łatwą do mycia. Przy tym jest sztuczny, więc polecam z dozą pewnej nieufności.

Schemat pokazuje najbardziej popularne materiały na blaty do kuchni i ich główne właściwości:

 

Więcej właściwości zobaczycie w tabelce poniżej.

Na jej podstawie możecie wybrać blat do kuchni najlepszy dla siebie : )

 

Tym sposobem opowiedziałam Wam o najbardziej popularnych blatach do kuchni

Prawie każdy z nich może być biały : )

Jest ich więcej, są betonowe, drewniane i stalowe, ale o tym w następnym SMS -ie ; )

Wasza mgr inż Architektka

Pozdrawiająca wszystkich zdających dzisiaj budownictwo i materiałoznawstwo !

Agata